danieli
351 poze   58877 vizite

Interesant pentru crescatori

informatii necesare pt crescatori
pt a venii in ajutorul celor ce nu stiu sau care au acces mai greu la informatii si secrete despre cresterea pasarilor de rasa,va rog lasati aici informatii, sfaturi. indrumari, tratamente naturiste, sau tratamente clasice,secrete "babesti" ce pot imbunatatii buna crestere a tot ce ne uneste in aceasta pasiune minunata
INFO MEDICA
Pentru or ce problema legata de pasari si animale intra si vezi pe albumul emilveterinar GHID PRACTIC PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA PRINCIPALELOR BOLI LA PĂSĂRILE CRESCUTE ÎN SISTEM EXTENSIV, FOLOSIND PRODUSELE ROMVAC COMPANY
PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR DE NUTRIŢIE ŞI METABOLISM.


În scopul asigurării unei stări de sănătate compatibile şi cu o dezvoltare corporală optimă şi obţinerea unei producţii de carne şi ouă, care să-l satisfacă pe crescătorul particular, este necesar să se asigure un furaj combinat echilibrat cu principii nutritivi.

Astfel ROMVAC COMPANY SA produce şi pune la dispoziţia crescătorilor rurali premixuri proteino – vitamino - minerale după cum urmează:

ROMSTARTER A 1+9. Produsele sunt destinate producerii de furaje combinate pentru pui şi tineret avicol cu precădere păsărilor destinate producţiei de ouă (din rasele Leghorn, Rhode-Island, Sussex,etc.), cât şi pentru rasele destinate producţiei de carne (Cornish, Rock). Practic, pentru a obţine furajul combinat destinat furajării păsărilor se realizează un amestec constând dintr-un kilogram de premix cu nouă kilograme de măciniş (porumb şi / sau porumb şi grâu). Furajul astfel obţinut se administrează la pui şi tineretul avicol de la vârsta de o zi şi pâna la vârsta de 18 - 20 săptămâni (5 luni).

OVOPLUS. Premixul proteino-vitamino-mineral este destinat cu predilecţie păsărilor în pregătire de ouat, precum şi pentru găinile adulte, de la care ne propunem să obţinem ouă pentru consum şi / sau reproducţie. Având în vedere faptul că maturitatea sexuală (vârsta primului ou) este atinsă în jurul vârstei de 19 - 20 săptămâni la rasele uşoare şi 23 - 24 săptămâni la rasele de carne, este recomandabilă introducerea produsului în furaj cu aproximativ 3 - 4 săptămâni anterior producerii primului ou.

Încorporarea se face respectând acelaşi raport de 1 kg / 9 kg măciniş, ca şi în cazul produselor ROMSTARTER.

CAVITROM - pulbere cu fosfat dicalcic, carbonat de calciu, polivitamine, 1,5 kg / 100 kg uruiala, combate rahitismul, stimuleaza dezvoltarea corporala, ouatul.

ROMZEOFORT şi VITAPREMIX BIOMOS sunt alte pulberi care administrate în furaj asigură producţii de calitate a tineretului şi adultelor galinaceelor.

Pe întreaga perioadă de creştere şi exploatare a păsărilor în gospodăriile individuale, recomandăm şi administrarea suplimentară în apă şi furaj a premixurilor vitamino-minerale, a celor cu aminoacizi de sinteză precum şi a vitaminelor hidrosolubile. Acestea vor asigura o viteză de creştere optimă, o uniformitate a loturilor de păsări precum şi o creştere a rezistenţei păsărilor la îmbolnăviri. Gama produselor este foarte largă şi variată, astfel:

la puii mici (până la vârsta de 2 săptămâni) recomandăm următoarele produse:

COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL : administrat în toată apa de băut în primele 7 zile de viaţă în doză de 1 ml / litru Este de dorit, pentru a îmbunătăţii substanţial apetitul, demarajul şi viabilitatea puilor proaspăt eclozionaţi, să asociem la acest produs şi produsul VITA B COMPLEX. Pe parcursul unui an calendaristic, atât la tineretul avicol, cât şi la adulte, este recomandabil să se administreze lunar, pe o perioadă de 5 zile, această gamă de produse după cum urmează:

VITA B COMPLEX – 1,5 ml / litru apă / zi, 5 zile.

ROMBIOTIM (forma hidrosolubilă 1 g / litru apă / zi sau 2 g / kg furaj) recomandabil să se administreze, atât la tineret, cât şi la adulte, minim 5 zile.

VITAMINA AD3E se administrează în apa de băut în doză de 2 ml / litru apă / zi, atât la tineret cât şi la adulte, timp de 3 – 5 zile

Recomandăm ca aceste produse să fie utilizate de către crescător în mod alternativ şi prin rotaţie, lunar, pe tot parcursul unui an calendaristic.

PREVENIREA BOLILOR INFECŢIOASE PRIN VACCINĂRI OBLIGATORII SAU DE NECESITATE


Principalele boli infecţioase de origine virală şi bacterienă cu care se poate confrunta crescătorul de păsări în gospodăria individuală sunt: BOALA DE NEWCASTLE (Pseudopesta aviară-ppa), DIFTEROVARIOLA, BURSITA INFECŢIOASĂ, HOLERA AVIARĂ, TIFOZA AVIARĂ pentru care ROMVAC COMPANY pune la dispoziţie vaccinuri eficiente.


BOALA DE NEWCASTLE (Pseudopesta aviară) o boală extrem de păgubitoare produsă de un paramixovirus poate să inducă o mortalitate foarte ridicată (90-100%). Afectează găinile, curcile, bibilicile, fazani, prepeliţele, păunii şi porumbeii. În scopul unei bune protecţii specifice, recomandăm ca efectivele de tineret (0-20 săptămâni) să fie vaccinate de două ori consecutiv, cu vaccinuri vii lentogene, AVIPESTISOTA sau AVIPESTIVAC Cl 90 (la orice vârstă), de asemenea, găinile şi curcile adulte se pot vaccina cu vaccinuri vii. Tineretul (peste 45 zile), găinile adulte şi curcile se pot vaccina şi cu vaccinuri uleioase inactivate: AVIPESTIOL FORTE, PESTIHOLVAC FORTE (care este un vaccin bivalent, folosit în prevenirea, atât a bolii de Newcastle, cât şi a holerei aviare).

Recomandăm la păsările adulte 3 vaccinări pe an la interval de 4 luni, cu AVIPESTIOL FORTE sau PESTIHOLVAC FORTE, 0,3 ml/pasare.

Vaccinurile pot fi administrate individual, pe cale oculară (cele vii) sau injectabil (vaccinurile vii şi inactivate pe cale intramusculară sau subcutanat) sau prin metode masale, prin aerosoli, cu ajutorul unei pompe de tip Vermorel (vaccinurile vii). Vaccinarea în apa de băut nu o recomandăm, fiind în general slab imunogenă.

Vaccinarea contra pseudopestei aviare este obligatorie.

La porumbei, se vor folosi preventiv vaccinurile PARAMIXOVACOL (vaccin inactivat uleios contra paramixovirozei – 0,2 ml / porumbel) sau COLUMBOPOLIVAC S (vaccin inactivat, apos, bivalent contra paramixovirozei şi salmonelozei porumbeilor – 0,2 ml / porumbel – produs în omologare).

BURSITA INFECŢIOASĂ AVIARĂ (Boala de Gumboro). Este o boală infecţioasă ce poate provoca o mortalitate deosebit de mare la tineretul avicol: 30 % la rasele de carne şi 69 - 90 % la rasele de ouă.

Se practică vaccinarea tineretului cu BIAROMVAC I93 sau BIAROMVAC PA, în jurul vârstei de 10 - 11 zile, în funcţie de situaţia epidemiologică.

Pentru o foarte bună imunizare sunt necesare 2 - 3 vaccinări (respectiv la vârstele de 10, 13 şi 15 zile). Vaccinul se poate administra în apa de băut, după o dietă hidrică de 3 - 4 ore sau parenteral.

DIFTEROVARIOLA AVIARĂ. Pentru păsările destinate producţiei de ouă recomandăm vaccinarea cu AVIPOX COL 81, la vârsta de 8-10 săptămâni şi o revaccinare la vârsta de 16-18 săptămâni cu vaccinul AVIPOX - GAL. Vaccinările se practică numai individual prin metoda „înţepării” în pielea aripii (metoda stick). Vaccinarea la efectivele de găini, se va face în localităţile cu antecedente epizootice în ultimele 12 luni. La porumbei, se utilizează preventiv vaccinul ROMPORPOX.

TIFOZA AVIARĂ (Tifopuloroza-Salmoneloză). Având în vedere incidenţa mare a acestei boli la păsările la care creşterea şi exploatarea se poate întinde pe o perioadă relativ lungă (2 - 4 ani), recomandăm vaccinarea pentru a preveni această bacterioză majoră. În acest scop, recomandăm folosirea vaccinului viu TIFOROMVAC. Sunt necesare cel puţin 2 vaccinări la vârsta de 8 şi 18 - 20 săptămâni.

Vaccinul se administrează individual (injectabil, subcutan. sau intramuscular).

HOLERA AVIARĂ. Este una din bolile bacteriene majore, frecvent întâlnită în sistemul de creştere extensiv. Cele mai multe focare de boală apar în anotimpurile reci şi umede. Poate afecta, atât găinile şi curcile, cât şi raţele şi gâştele.

Găinile pot fi vaccinate cu vaccin viu HOLEVAC (de la vârsta de 8 - 12 săptămâni) sau vaccin inactivat – HOLEVACOL sau PESTIHOLVAC FORTE (vaccin viu contra holerei aviare, dar şi a pseudopestei aviare) de două ori pe an (martie – septembrie), în localităţile cu antecedente de boală.

La raţe şi gâşte, se vor practica două vaccinări pe an, în martie şi septembrie, cu vaccinul inactivat HOLEPAL, administrat individual subcutanat.

La raţă, toate inoculările se fac cu o doză vaccinală, iar la gâşte cu două doze vaccinale, cu excepţia primei vaccinări, la care se foloseşte o singură doză (vârsta de la care se poate face vaccinarea este de 3 - 4 săptămâni).

PROFILAXIA ŞI TERAPIA MEDICAMENTOASĂ ANTIMICROBIENĂ


În gospodăria extensivă (ţărănească), în efectivele de păsări, pot fi întâlnite o multitudine de infecţii sau boli determinate de agenţi bacterieni condiţionat şi / sau patogeni (E. coli, Salmonella spp., H. paragallinarum, Streptococi, Stafilococi, etc.), precum şi Mycoplasma spp.

Din aceste considerente este necesară o intervenţie medicamentoasă cu antibiotice cu spectru larg.

Pentru prevenţie, recomandăm aplicarea unor tratamente lunare pe o perioadă de 5 - 7 zile în cadrul unui program de rotire. Dintre medicamentele antimicrobiene utilizate în prevenţie, recomandăm:

OXITETRACICLINĂ 50% pulbere hidrosolubilă, 2-5 g / litru apă/zi, 3 - 7 zile

OXIROM – pulbere hidrosolubilă – în doză de 1 g / litru apă / zi, 3-5 zile

ERITROM 6% s.a. – pulbere hidrosolubilă – în doză de l - 2 g / litru de apă / zi, 3-5 zile

GALIPROTECT C, 1cpr / kg g.v / zi, 2-3zile

ERITROVIT, cpr 1 cpr / 500 g / zi, 2 – 3 zile.

Pentru terapia în situaţii de boală la păsări, tradusă prin morbiditate şi mortalităţi crescute, recomandăm folosirea următoarelor medicamente (în funcţie de etiologia bolii şi rezultatele obţinute la antibiogramă):

ENROFLOXAROM 10% s.a. în apa de băut în doză de 5 ml (g) / 10 l apă la puii până la vârsta de 4 săptămâni şi 10 ml (g) / 10 l apă la păsările semimature şi / sau adulte sau Enrofloxarom comprimate, în doză de 1 cpr / kg greutate vie (g.v.) / zi, 3 zile sau injectabil 0,1 ml / 1 kg g.v /zi, timp de 3 - 5 zile.

DOXICICLINA 10% s.a. – în doză de 10 mg substanţă activă (s.a.) / kg g.v / zi, 5 zile

AMOXYLROM 25% s.a. – în doză de 1 - 2 g / litru de apă, 3 – 5 zile.

COLISTIROM pulbere hidrosolubilă – în doză de 6 - 8 g / 10 litrii de apă pe zi, 3zile

FLUMEQUINOROM 10% s.a. – în doză de 0,5 - l ml / l litru de apă / zi, 3 – 5 zile.

ENROCOL, în doză de 1 cpr / kg g.v / zi, 3 zile.

AMOXINEOVIT, pulbere şi comprimate în doză de 1 cpr (g) / kg g.v / zi, 3 zile.

AVIANPROTECT TEN, comprimate în doză de 1 cpr / kg g.v / zi, 3 zile.

ENTEROGUARD, pulbere şi comprimate

ROMIGAL, cpr in doză de 2cpr / kg g.v / zi, 3 zile.

LINCOSPECTROM soluţie injectabilă 0,1 ml / 500 g g.v / zi, 3 zile.

Tratamentele se practică,dupa caz în toată apa de băut, consumată într-o zi şi durează, după caz, 5 - 7 zile.

Recomandăm, ca după fiecare tratament antimicrobien să se practice şi o vitaminizare pe o perioadă de 5 zile, cu unul din următoarele complexe vitaminice: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, VITA B COMPLEX, ROMBIOTIM, VITAMINA C.PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR PARAZITARE


Bolile parazitare, atât ENDOPARAZITOZELE, cât şi ECTOPARAZITOZELE sunt extrem de frecvente în sistemul de creştere extensiv

ENDOPARAZITOZE

În coccidioze preventiv şi curativ se poate utiliza produsul AMPROLIUM 20 %, 5 g / 4 l apă (2 kg furaj), 7 - 14zile.

Coccidiozele pot fi prevenite şi prin folosirea produsului anticoccidien SULFACOCCIROM soluţie buvabilă. La puii de găină se administrează continuu în apa de băut 15 ml / 11 litri de apă în intervalul de vârstă 6 zile – 10 săptămâni, după cum urmează: 2 zile tratament – 5 zile pauză ş.a.m.d., pentru a acoperi tot acest interval de timp de 9 săptămâni.

În cazul evoluţiei coccidiozei clinice (diaree sangvinolentă) doza va fi de 45 ml / 22 l de apă, timp de 2 - 3 zile, urmată de o pauză de 3 zile şi repetarea tratamentului alte 2 zile, dar în doză de 15 ml / 11 litri de apă.

Obligatoriu, atât tratamentele preventive, cât şi cele curative vor fi însoţite de administrări în apa de băut a vitaminei K3 hidrosolubilă 100 ml / 25 litri apă de băut.

După terminarea tratamentului, recomandăm flambarea pardoselilor, adăposturilor sau volierei cu o butelie cu arzător sau lampă de benzină .

La păsările bolnave de coccidioză, la care apetitul este complet abolit, recomandăm administrarea individuală (intra-ingluvială) de Sulfacoccirom C – comprimate,1 cpr / 500 g.v / zi, 2 zile, pauză 3 zile şi iar 2 zile tratament.

ROMBENDAZOL F 10% s.a. Este recomandat la păsări pentru tratamentul următoarelor endo-parazitoze: ASCARIDIOZA (limbrici), SINGAMOZA (viermele roşu), CAPILARIOZA, HETERAKIDOZA şi TENIAZELE (panglica).

Dozele sunt de 10 mg flubendazol s.a / kg g.v / zi, timp de 2 zile (1cp /kg g.vie / zi sau 1 g /10 kg g.v / zi, 2 zile), cu excepţia singamozei unde doza este de 15 mg s.a / kg g.v / zi, 3 zile consecutiv. Tratamentele antiparazitare se repetă după 10 zile. Ca şi în cazul coccidiozei, după aplicarea tratamentelor de deparazitare, este obligatorie flambarea pardoselilor, adăposturilor şi volierelor.


ECTOPARAZITOZE

Este recomandată deparazitarea adăposturilor şi volierelor periodic, în scopul combaterii ectoparaziţilor (păduchi şi căpuşe). Pentru deparazitare se recomandă produsul ROMPARASECT 5% s.a, folosindu-se o emulsie apoasă (2 ml Romparasect / 1 litru apă), aplicat prin pulverizare cu pompe tip Vermorel, calculându-se 100-200 ml soluţie / m2.

Pentru deparazitarea individuală a păsărilor se poate folosi produsul ROMPARATOX, pulbere care poate fi aplicată prin pudrarea corpului păsărilor în special sub aripi sau prin prăfuirea minuţioasă a cuibarelor, de unde acesta este preluat de penajul păsărilor.

Deparazitarea adăposturilor şi a păsărilor, trebuie repetată de mai multe ori, la intervale regulate de 2 săptămâni.


MĂSURI DE PROFILAXIE GENERALĂ

1.5.1. Decontaminarea apei de băut, a adăposturilor şi incintelo.

Apa de băut se recomandă a fi decontaminată continuu, cu unul din următoarele produse: PURSEPT (în doză de 1 cpr / 10 litri apă), soluţii slabe de ALBASTRU DE METILEN (în doză de 100 ml / 10 litri apă).

Dezinfecţia adăposturilor şi a incintelor trebuie făcută periodic, în scopul reducerii încărcăturii microbiene cu unul din următoarele produse: CATIOROM (10 ml / l litru apă); DECONTAMINOL (5 ml / l litru apă); PURSEPT (1 cpr / 10 litri apă), aplicate prin pulverizare în cantitate de 1 litru soluţie / metru pătrat pentru suprafeţele absorbante şi 0,5 litri soluţie / metru pătrat pentru suprafeţele neabsorbante.

1.5.2. Dezinsecţia adăposturilor.

Combaterea căpuşelor, păduchilor hematofagi sau malofagi, pureci, insecte zburătoare se asigură prin aspersarea suprafeţelor din interiorul şi exteriorul adăposturilor, cât şi a ustensilelor cu ROMPARASECT 5% s.a. în concentraţie de 1 ml / 1 litru apă, repetată la interval de 2 săptămâni.

1.5.3. Deratizarea adăposturilor de păsări.

Aplicarea substanţelor toxice este dificilă în prezenţa păsărilor datorită riscului mare de intoxicare a acestora cu momeli. Pentru evitarea intoxicaţiilor în cazul deratizării în prezenţa păsărilor se utilizează staţii permanente de intoxicare (cutii din plastic sau lemn, prevăzute cu câte un orificiu circular poziţionate pe traseul căilor circulate de rozătoare), amplasate în locuri mai puţin accesibile păsărilor.

O deratizare mai eficientă se face prin depopularea adăposturilor.

Romvac Company SA fabrică şi comercializează produse raticide, care se pot folosi, atât în mediile umede (canale, subsoluri inundate), cât şi în cele uscate. De asemeni Romvac Company este unic importator şi distribuitor al firmei ZAPI Industrie Chimiche S.p.A., Italia (gama BRODITOP)

În mediile umede se pot utiliza produsele RATITOX 0,06% s.a (baton hidrofug) şi RODEXIT B – 0,005% s.a (baton hidrofug). Batoanele se suspendă prin intermediul unor bucăţi de sârmă.

În mediile uscate, se recomandă folosirea momelilor preparate pe suport de boabe de grâu, de tipul RATITOX 0,3% s.a. şi RODEXIT B – 0,0025% s.a, plasându-se câte o lingură de momeală în locurile strategice, adică în acelea unde trăiesc, umblă şi caută hrană şi apă rozătoarele, dar la care nu au acces păsările.

Momelile toxice nu vor fi administrate niciodată în galerii, ci în afară şi în jurul acestora, la circa 20 - 30 cm de gura galeriilor pentru a nu fi călcate şi murdărite de şobolani, situaţie în care nu le mai consumă.

Trebuie acordată o atenţie deosebită strângerii cadavrelor de rozătoare şi arderii sau îngropării lor, pentru a se evita intoxicarea păsărilor prin consumul accidental al acestora.

În cazul ingerării accidentale a acestor momeli raticide, antidotul este vitamina K1.

Indiferent de specie, pentru a obţine rezultate corespunzătoare în combaterea rozătoarelor trebuie respectate măsurile de igienă, atât în adăpost, cât şi în incinta curţilor: evacuarea zilnică a dejecţiilor, ridicarea inainte de inserare a resturilor de furaje neconsumate astfel încât acestea să nu constituie sursă de hrană pentru rozătoare, drenarea apei stagnate din jurul fântânilor şi a pompelor de apă, cosirea repetată a vegetaţiei învecinate adăposturilor, evitarea stocării de materiale (lemne, cherestea, piatră etc.) în apropierea adăposturilor, acestea constituind locuri preferate de şobolani în amplasarea galeriilor, cimentarea galeriilor etc


PROGRAM SANITAR-VETERINAR IMUNOPROFILACTIC

ŞI MEDICAMENTOS LA PUII DE CARNE, CURCI, FAZANI, PĂUNI, BIBILICI

Pregătirea halei:

curăţenie mecanică;

spălare;

dezinfecţie: Romparasect;

deratizare : Ratitox, Ratikill, Rodexit, Broditop;

dezinfecţie : Decontaminol;

Populare:

Tratmente antistres:

- o soluţie de 8% zahăr plus 1% sare administrată în primele 15 ore de la sosirea puilor , reduce mortalitatea (administrat în prima apă este un bun energizant);

- simultan – CPB (Complex Polivitaminic Buvabil) timp de 3 - 7 zile – 1 ml / litru apă / zi;

- Vita B Complex timp de 3 - 7 zile - 1,5 ml / litru apă / zi din prima zi de viaţă;

Tratamente antimicrobiene ex:

- simultan – Enrofloxarom 10% sol - buvabilă (sau pulbere hidrosolubilă) – 1 ml (g) / litru apă / zi;

- Colistirom pulbere hidrosolubilă ambele în primele 4 - 6 zile 1g / 1,5 litri apă / zi;

individual, în efectivele reduse ca număr se pot administra simultan, ENROCOL + BIOVIT PLUS comprimate, din prima zi de viaţă.

ulterior antibioticele şi chimioterapicele se administrează conform antibiogramei.

Creştere:

Vîrsta 9 – 12 zile:

vaccinarea pentru pseudopesta aviară cu Avipestivac sau Avipestisota* oculoconjunctival.

vaccinarea pentru bursită infecţioasă aviară cu Biaromvac I 93 sau Biaromvac PA* (doar puii de găină).

* cu 2 zile înainte şi după vaccinare se vor executa vitaminizări cu AD3E, CPB, Rombiotim, Vitamina E, Vit.E + Seleniu.

Vîrsta 22 – 24 zile:

rapel vaccinare pentru pseudopestă cu Avipestisota (oculoconjunctival asfel: 1 fl x 100 doze se diluază cu 20 ml Diluvac (apă distilată) şi se pune cîte o picătură de vaccin reconstituit în fiecare ochi şi nară a păsării, adică 4 picături/pui).

Vârsta 26 – 29 zile:

Vitamina C pulbere s.a 99% - 200 g / 1000 litri apă

Vîrsta 28 – 31 zile:

antibioterapie cu antibiotice cu spectru larg, conform antibiogramei

Finisare:

Vîrsta 33 – 42 zile:

HEPATOPROTECT (1 g / 2,5 kg g.v ) pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice şi ca antitoxic generel.

Acest program are caracter orientativ, putând fi adaptat în funcţie de situaţia epizootologică a fiecărui crescător.

Medicul veterinar specialist în patologia aviară este singurul în măsură să stabilească programul de vaccinare şi măsurile sanitar veterinare de la nivelul fiecărei ferme.

În gospodăriile populaţiei, dacă nu există posibilitatea utilizării de furaje combinate standard, furajul combinat (uruiala) trebuie să conţină OBLIGATORIU, până la sacrificare (90-120 zile):

CAVITROM – 1,5 kg / 100 kg furaj;

AMPROLIUM: 100 g / 200 kg uruială (contra coccidiozei - “Diareea cu sânge”)

Dacă păsările sunt ţinute în viaţă peste 2 luni, vor fi vaccinate OBLIGATORIU cu vaccin inactivat PESTIHOLVAC FORTE sau AVIPESTIOL FORTE, 0,3 ml / pasăre injectat i.m / s.c din 4 în 4 luni, toată viaţa, începând de la vârsta de 45 – 50 zile.

Raţie ţărănească simplificată

Porumb...............60%...............60kg Sare....................0,10%...........100 g

Grâu....................20%...............20 kg Amprolium.........0,05% ...........50 g

Şrot soia..............15-20%.........15-20 kg _____________________________

Cavitrom.............1,5%.............1,5 kg aproximativ 100 kg furaj

Rombiotim..........0,1%.............100g


PROGRAM VACCINARE GĂINI DE REPRODUCŢIE

(exemplu)


Ziua


Boala


Metoda de vaccinare

1


B.MAREK (opţional BN)


s.c

7


Coccidioză


În apa de băut

14


BN + BIA + BI


Oculoconjunctival sau în apa de băut

26


A.I


În apa de băut

7 săpt.


BN + BI


spray

10 săpt


REO ( + DIFTEROVARIOLĂ)


i.m/ stick

12 săpt


TRT


În apa de băut

13 săpt


ENCEFALOMIELITĂ


În apa de băut

14 săpt


BN + BI


spray

18 săpt


BN + BI + EDS + REO + TRT (inactivat)


i.mLegendă:

în BN (boala de Newcastle) - vaccin viu Avipestisota

- vaccin inactivat BN + BI + EDS = Ovoprotect

în BI (bronşita infecţioasă) - vaccin viu Birovac H120

- vaccin inactivat BN + BI + EDS = Ovoprotect

în BIA (bursita infecţioasă) - vaccin viu Biaromvac PA

în difterovariolă - vaccin viu Avipox-gal

în boala Marek - vaccin viu Marekromvac

în EDS (sindromul căderii ouautului) - vaccin inactivat monovalent Sicovac

- vaccin inactivat BN + BI + EDS= Ovoprotect

în LTI (laringo - traheita infecţioasă) - vaccin viu Larivac

în tifoză - vaccin viu Tiforomvac

în salmoneloză - vaccin inactivat Salmovacol(in omologare)

în pasteureloză (holeră aviară) - vaccin inactivat monovalent Holevacol

- vaccin inactivat bivalent Pestiholvac Forte (h.a + b.n)
Cu 2 zile înainte şi după vaccinare se vor executa vitaminizări (CPB sau Rombiotim) în scopul creşterii eficienţei vaccinării.

În funcţie de contextul epidemiologic, programele de vaccinare pot suferii modificări ( se pot vaccina efectivele contra Salmonelozelor, LTI, etc.) sursa ROMVAC
forumagricol.forumup.roAlbumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 1
codindaniel 9 decembrie 2016  
MULTUMIM FRUMOE
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.